Sivut

tiistai 8. joulukuuta 2015

Joulukalenterin 8.luukku

Koiratanssi

Mikä ihmeen koiratanssi?
"Mikä ihmeen koiratanssi? Tangoako siinä tanssitaan?", on varmaan yleisin ajatus sanasta koiratanssi :D. Yleensä esittelen koiratanssin lyhykäisyydessään sanomalla, että siinä koira tekee temppuja musiikin tahtiin. Se on kuitenkin paljon muutakin! :) Sitä voi treenata huvikseen tai tavoitteellisesti. Koiratanssi on juuri siksi hauska laji, että siinä saa tehtyä todella erilaisia koreografioita todella erilaisille koirille. Kukaan ei voi sanoa, mikä on väärin tai tietää, mitä koiran olisi oikeasti pitänyt tehdä, jos se mokaa! Eikö olekin aika vapauttavaa ;). Kilpailuissa näkee seurakoirista paimenkoiriin. Koiratanssissa tärkeintä on se, että sekä ohjaajalla, että koiralla on hauskaa! Ja sitä varmasti on!! :D


Koreografia
 Koiratanssissa ohjaaja tekee siis 1,5-4min. pitkän koreografian, joka tuo mahdollisimman hyvin koiran esiin :). Aloksluokassa koreografia on yleisimmin sen 1,5min. Koreografiassa on usein jokin teema tai tarina. Se muodostuu useasti sitten, kun on päättänyt musiikin koreografiaan.  Koreografiaan valitaan koiralle mieluisimmat liikkeet :). Liikkeitä on niin monta, kuin pystyy keksimään :D. Yleisimmät ovat pyöriminen, ohjaajan kiertäminen, pujottelemisen eri variaatiot, hypyt ja eri seuruut. Monella on koreografiassa ainakin yksi esine. Esine kuitenkaan ei ole pakollinen. Yleinen toivomus on, että esinettä käytettäisiin koreografiassa kolme kertaa.

Luokat, luokkanousut ja pisteytys
Koiratanssissa on kolme tasoluokkaa, alokas (ALO), avoin (AVO) ja voittaja (VOI). Alokas-luokassa keskitytään suurimmaksi osaksi koirakon yhteistyöhön ja perus temppuihin. Vasta avoimessa luokassa vaaditaan teknisesti parempaa osaamista :). Koiratanssissa maksimi pistemäärä on siis 200pist. Luokkanousuun tarvitsee kuman, eli kunniamaininnan. Kuman saadakseen on saatava vähintään 160pistettä, mutta se ei aina ole niin yksinkertaista :D. Nimittäin sekä taiteellisista, että teknisistä pisteistä on saatava vähintään 80pistettä. Kumaa ei saa, jos toinen on alle 80. Voittajaluokassa jaetaan sitten sertejä, joita kun on 3 tulee koiratanssia valioksi :). Niihinkin tarvitsee vähintään 160pistettä. 
Freestyle
Koiratanssissa on siis kaksi lajia, joista toinen on freestyle :). Freestyle on yleisempi laji, sillä se on helpompi ja vapaampi. Freestylessa saa siis tehdä mitä temppuja vaan, kunhan ne eivät vahingoita koiraa. Yleisimmät ovat juuri nuo ylhäällä luettelemani pyörimiset, pujottelut, hypyt ja ohjaajan kierrot. Vain mielikuvitus on rajana! :D Freestylessa käytetään rekvisiittaa enemmän, kuin htm:ssä. Freestyle on turvallinen laji aloittaa koiratanssi. Siinä saa tehdä aivan omannäköisensä koreografian...toki hmt:ssäkin saa, mutta pienin rajoituksin. 

Htm (Heelwork To Music)
Htm on siis seuraamista musiikin tahdissa :D. Koiran ei kuitenkaan ole kokoajan pidettävä ihan täydellisesti katsekontaktia, eikä se takaseuruissa pysytkään, joten siinäsuhteessa mielestäni seuruu sana vähän hämää. Koiratanssissa koiran on mahdollista seurata ainakin 10eri tavalla. Seuruita on mm. aliseuruu sekä eteen, että taaksepäin, etuseuruu molempiin suuntiin, takaseuruu molempiin suuntiin, molemmilla sivuilla seuraaminen sekä eteenpäin, että taaksepäin :). Seuruita saa siis tehtyä eri suuntiin. Itsekin aluksi luulin, että htm on todella tylsää, mutta ehei, se on kaikkea muuta! :D Se on esim. monelle paimenkoiralle helpompaa, kuin freestyle :). 
 Tässäpä ehkä koiratanssi näin alkuun :D. Se on ihan älyttömän hauskaa! Suosittelen ainakin kokeilemaan! :) Niin ja mitä tykkäsitte tästä postauksesta??

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Otamme meilellämme vastaan rakentavia kommentteja & neuvoja, mutta asiattomia kommentteja emme julkaise :). Kiitos jos kommentoit! :)

T:Team.S feat.Jukka ja lainako9irat